FAQ fraude met cryptomunten | Te Mooi Om Waar Te Zijn

FAQ fraude met cryptomunten

FAQ's Fraude met cryptomunten

Ken je de Bitcoin? Het is een voorbeeld van een cryptomunt. Dat is een soort digitale en volledig virtuele munteenheid in de vorm van cryptografische (versleutelde) codes. Die codes veranderen naarmate er transacties gebeuren met de munt. Je kunt cryptomunten opslaan in een virtuele portefeuille of offline, op je pc of een externe harde schijf. Cryptomunten hebben een virtuele waarde (koers), die sterk schommelt.

 • Cryptomunten starten vaak als ruil- of betaalmiddel, maar er wordt snel mee gespeculeerd. Dat veroorzaakt heel sterke koersschommelingen. De koers van de virtuele munt kan dus zeer snel stijgen, maar ook pijlsnel dalen. Daardoor is de waarde van je cryptomunten erg onvoorspelbaar
 • Cryptomunten worden momenteel niet door de overheid erkend. Er is geen toezicht of controle op. Je kunt er niet overal mee betalen. Niemand is verplicht om een betaling met virtueel geld te aanvaarden.
 • Cryptomunten worden uitsluitend via internet verhandeld. De internetomgeving waarin de cryptomunt verhandeld wordt, brengt risico’s met zich mee: het platform of je virtuele portefeuille kan gehackt worden, en dan verlies je je geld. Je loopt bovendien het risico dat je cryptomunten via virussen, Trojaanse paarden of malware gestolen worden. 
 • Iedereen kan een cryptomunt creëren. Helaas doet niet iedereen dat met goede bedoelingen. De kans is dus reëel dat iemand dit doet omwille van oplichting, drughandel, terrorisme of een andere criminele activiteit. Wees dus op je hoede als je wil investeren in cryptomunten. 
 • Cryptomunten zijn anoniem.

Er bestaan heel wat vormen van oplichting met cryptomunten. We zetten de belangrijkste op een rij. Oplichters bedenken nog elke dag nieuwe manieren. Wees dus altijd op je hoede.

 

 • Platformen om te beleggen in cryptomunten: de voorbije maanden doken op het internet verschillende platformen op die beleggingen in cryptomunten aanbieden. Achter die nieuwe platformen gaan vaak fraudeurs schuil. De oplichters werken op dezelfde manier: ze proberen je te overtuigen om te investeren op hun handelsplatform. Zij bieden je een torenhoog rendement. En ervaring in beleggen is niet nodig: ze zijn er voor beginnende en meer ervaren beleggers. Voor elk wat wils dus! Je kan er in een oogwenk en in alle vertrouwen handelen. Totdat je je ‘verdiende’ winst wil laten uitbetalen… Je kan je geld en zogezegde winst niet recupereren en je hoort nooit meer van het platform waarbij je geld hebt belegd. 
 • Online betalen met cryptomunten: je wil via een zoekertjessite of webshop iets aankopen. De aanbieder vraagt je met cryptomunten te betalen. Hij biedt je zelfs een link aan. Het gekochte item wordt nooit geleverd. Je kan bij het bedrijf niemand meer bereiken en bent je geld kwijt. Bij cryptomunten heb je geen enkel mogelijkheid om je geld terug te krijgen. Aankopen met krediet-, bankkaarten of PayPal zijn daarentegen verzekerd tegen risico’s zoals niet-levering. 
 • Beleggen in sportweddenschappen met cryptomunten: je wordt uitgenodigd om te gokken op een sportwedstrijd. Je stort geld en ziet je rendement op je virtuele account, maar krijgt daarna nooit je winst uitbetaald. Je kan je contactpersoon plots niet meer bereiken. Na enkele maanden krijg je te horen dat de website of het platform waarop je investeerde tijdelijk niet beschikbaar is en/of vervangen wordt door een ander. In werkelijkheid zijn de beheerders van het platform verdwenen met jouw centen.
 • Walletfraude: dit kan je vergelijken met valse facturen. Je stort je geld, maar wordt omgeleid naar een ander adres waardoor je geld verdwijnt. Soms is er alleen maar een heel klein verschil in de manier waarop de link naar de wallet geschreven wordt. Je kan ook te maken krijgen met een valse – en dus onbestaande – wallet.

De koers van virtuele munt kan zeer snel stijgen, maar ook pijlsnel dalen. Dit geeft oplichters de kans om misbruik te maken van cryptomunten, want jij kan als consument de koers moeilijk zelf controleren. 

 • Eens je geïnvesteerd hebt in cryptomunten en een storting hebt doorgevoerd, kan je je geld niet terugeisen. Zit je bijdrage in een virtuele portefeuille, dan moet je toestemming vragen aan de beheerder om je geld terug te krijgen. Het is niet zeker dat dit ook effectief gebeurt. Zolang het geld niet terug op je bankrekening staat, heb je niks verdiend.
 • Soms beloven fraudeurs dat de waarde van je cryptomunten zal verdubbelen. Dat noemen ze een flipping scam. Laat je niet om de tuin leiden door valse beloftes. Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook. 
 • Ook de internetomgeving waarin de cryptomunt verhandeld wordt, brengt risico’s met zich mee: het platform of je virtuele portefeuille kan gehackt worden, en dan verlies je je geld. Je loopt bovendien het risico dat je cryptomunten via virussen, Trojaanse paarden of malware gestolen worden. Investeer je in een bekender of groot platform, dan kan je soms ook problemen ondervinden. Ook zij lopen immers het risico dat er een virus binnensluipt of om gehackt te worden. Bovendien is het bij deze sites vaak lang wachten op een antwoord, en is de klantendienst zeer slecht te bereiken.
 • Omdat eigenlijk iedereen een cryptomunt kan creëren, is de kans tot slot reëel dat iemand dit doet omwille van oplichting, drughandel, terrorisme of een andere criminele activiteit. Wees je ervan bewust dat je mogelijk dit soort activiteiten ondersteunt door te investeren in cryptomunten.

Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Je kan op deze website ofwel op www.fsma.be een overzicht vinden van platformen die gekend staan voor fraude. Controleer dus zeker daar eerst of de website er niet tussenstaat. Oplichters handelen snel: voor je het weet hebben ze een nieuw platform ontwikkeld en is het nieuwe frauduleuze platform nog niet gekend. Geef in ieder geval nooit officiële uittreksels, je bank- of kredietkaartgegevens of een kopie van je identiteitskaart door aan onbekenden.

 • Probeer in contact met het platform te treden en vraag uitleg. 
 • Ben je je geld effectief verloren? Dien dan onmiddellijk klacht in bij de lokale politie en meld de fraude op meldpunt.belgie.be (optie ‘cryptomunten’). Je krijgt meteen advies over stappen die je nog kan ondernemen en wie je daarbij kan helpen. Je melding wordt ook automatisch doorgestuurd naar de federale politie en de FSMA zodat ze de fraude kunnen onderzoeken.
 • Heb je geld heel recent overgeschreven naar een onbekende (rekening)? Licht dan zo snel mogelijk je bank in. Als er weinig tijd verloren is, kan misschien de bank de transactie nog proberen te blokkeren. Dat lukt natuurlijk niet altijd. 

Ontdek je de fraude te laat en is het geld al verdwenen van je rekening, dan kan je dit jammer genoeg niet meer recupereren. 

 • Dien onmiddellijk een klacht in bij de lokale politie.
 • Neem in ieder geval ook zo snel mogelijk contact op met je bank en andere betrokken banken. 
 • Meld de fraude op meldpunt.belgie.be (optie ‘cryptomunten’). Je krijgt meteen informatie over stappen die je nog kan ondernemen en wie je daarbij kan helpen. Je melding wordt ook automatisch doorgestuurd naar de federale politie en de FSMA zodat ze de fraude kunnen onderzoeken. 
 • Wees waakzaam: de oplichters zullen je misschien opnieuw contacteren om te proberen je nog geld afhandig te maken, bijvoorbeeld door diensten van een (onbebetrouwbare) advocaat aan te bieden.

Een miningtoestel beschermt je niet tegen scams, virussen, trojaanse paarden en andere malware die door oplichters gebruikt worden om cryptomunten te stelen.

Bovendien zijn die apparaten redelijk duur: voor een goedkope machine tel je al snel 3.000 euro neer, de prijs voor een zogezegd efficiënter toestel kan oplopen tot 9.000 euro. Bovendien moet je het regelmatig vervangen, omdat een toestel van vandaag de cryptografische code van volgend jaar niet kan kraken.

 

Een volledig extern apparaat is minder gevoelig voor hacking, virussen en malware, maar toch kan je ook dan opgelicht worden. Sommige apparaten maken namelijk toch verbinding met het internet. En dan neemt het risico op hacking juist toe.

Je leest soms in de kranten over mensen die steenrijk geworden zijn door te investeren in virtuele munten. Maar dat zijn maar een paar gelukkigen. Krijg je een aanbod om te investeren in cryptomunten en klinkt het als iets te mooi om waar te zijn, is het vaak ook zo. Het is dus verstandig als je je vermogen wil opbouwen, je dat stapsgewijs doet in plaats van onrealistische rendementen na te streven.

Investeer nooit in iets waar je niet vertrouwt mee bent. En zorg altijd dat je weet met wie je te doen hebt.

De meeste cryptomunten zijn gebaseerd op deze technologie. Je gegevens worden opgevraagd en opgeslagen in databanken, maar als dit niet op een veilige manier gebeurt, loop je het risico dat je een virus oploopt, of dat je account gehackt wordt. Bovendien kan geen enkel handelsplatform je de veiligheid garanderen die je bijvoorbeeld wel vindt bij je online bankplatform. Je loopt dus niet alleen het risico dat je gegevens gestolen worden, maar ook je cryptomunten. Bij cryptomunten die geen gebruik maken van de blockchaintechnologie is het risico op fraude nog groter.

Er zijn winkels en ondernemingen die cryptomunten aanvaarden als betaalmiddel, ook online. Voor kleine transacties zijn virtuele munten meestal niet interessant als betaalmiddel, want er zijn vaak hoge transactiekosten verbonden aan het gebruik van een virtuele munt. Voor veel mensen zijn cryptomunten eerder een speculatieobject en geen betaalmiddel.

Als een handelaar cryptomunten aanvaardt, kan je ermee betalen. Maar check dan zeker goed of de handelaar of de website waarop je een aankoop wil doen wel betrouwbaar zijn.

Biedt een website aan om te betalen met cryptomunten, check dan goed of de website waarop je een aankoop wil doen wel betrouwbaar is. Het gebeurt vaak dat mensen iets aankopen op een dubieuze website of zoekertjessite, maar daarna niets ontvangen. Als ze het bedrijf willen contacteren, is er niemand meer te bereiken.

Je bent het zeker niet verplicht. Cryptomunten hebben geen wettelijke betaalkracht. Bovendien hangt er een groot wisselkoersrisico aan vast: je weet nooit op voorhand tegen welke wisselkoers je de cryptomunten kan inruilen voor euro’s. Daarom heb je geen enkele garantie dat het geld inwisselbaar is voor zijn oorspronkelijke waarde.