Fraude met cryptomunten | Te Mooi Om Waar Te Zijn

Fraude met cryptomunten

Fraude met cryptomunten

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook

 

Cryptomunten zijn dé hype van het jaar. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, cryptomunten? Dat zijn een soort digitale en volledig virtuele munteenheden in de vorm van cryptografische (versleutelde) codes. Die codes veranderen naarmate er transacties gebeuren met de munt. Dit principe wordt ‘blockchain’ genoemd.

 

De technologie werd ontworpen als een manier van betalen of ruilen, maar trok al snel de aandacht van speculanten. En zoals dat met elke vorm van speculatie gaat, kan je ook met cryptomunten veel geld verdienen. Maar even goed ook kwijtspelen.

 

Dat kan ook voor problemen zorgen wanneer individuen met slechte bedoelingen zich toespitsen op cryptomunten. Zij maken misbruik van het virtuele karakter en de technologische voordelen van cryptomunten (oa. makkelijk zelf nieuwe cryptomunt aanmaken, anonimiteit ... ) en doen dit omwille van oplichting, drughandel, terrorisme of een andere criminele activiteit.

 

Wees dus bijzonder voorzichtig zodat je niet bedrogen wordt door deze oplichters!

 

alt

Hoe gaat het in zijn werk?

Oplichters maken namelijk vaak gebruik van virtuele munten. Ze beloven grote winsten, maar lokken je in de val en gaan met je centen lopen. En vaak lijken ze zó betrouwbaar, dat dat niet eens zo moeilijk is. Check dus zeker met wie je te doen hebt voordat je investeert in cryptomunten.

Vormen van fraude met cryptomunten

Oplichting met cryptomunten kan verschillende vormen aannemen. Oplichters proberen om consumenten op verschillende manieren in de val te lokken. Wees extra voorzichtig bij online betalen met cryptomunten, bij beleggingen in sportweddenschappen met cryptomunten en bij platformen voor beleggingen in cryptomunten. Meer informatie over deze verschillende vormen van fraude vind je in onze FAQ-rubriek.

Tips: zo bescherm je jezelf

Weet met wie je te doen hebt.

1
Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de tegenpartij gekend staat voor fraude. Dat kan je doen op deze website. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar. Iedereen kan immers een cryptomunt creëren. En de kans is reëel dat dit gebeurt omwille van oplichting, drughandel of een andere criminele activiteit. Wees je ervan bewust dat je mogelijk dit soort activiteiten ondersteunt door te investeren in cryptomunten.

Deel nooit persoonlijke gegevens.

2
Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto, bewijs van je domicilie of de nummer van je bankkaart of kredietkaart. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.

Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner.

3
Blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren. En weet: ook het feit dat je de tegenpartij ontmoet hebt in levenden lijve is geen garantie dat je niet opgelicht wordt.

Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst.

4
Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Denk je dat je slachtoffer bent van fraude, meld dit dan hier en dien klacht in bij de lokale politie.

Bekijk de getuigenissen

“ De uitbetalingsdatum verschoof maar en de betaling kwam maar niet ”

Mijn familielid is benaderd geweest door bepaalde mensen via social media om deel te nemen aan een systeem waarbij je kan investeren in een bedrijfje dat supercomputers zou installeren om Bitcoins en Ethereum te gaan minen.